2011. június 11., szombat

Fahéjbazsalikom mag, magok AKCIÓ - Jelenlegi ára: 175 Ft

Az ár 20 darab magra vonatkozik, a növénynek fahéj illatú levelei vannak
Átvehető személyesen (17-ker, Örs), vagy postán
Melegigényessége miatt hazánkban csak palántaneveléssel szaporítható. Május közepi-végi kiültetéséig áttelelő vagy rövid tenyészidejű növényekkel hasznosíthatjuk a területét.
Az őszi talaj-előkészítést (a szántást, ásást, a műtrágyázást) igazítsuk az esetleges kétszeri hasznosításhoz. Ha nincs előnövénye, akkor az őszi talajmunkák után hagyjuk nagy hantosán a talajt, hogy minél több téli csapadékot gyűjtsön össze. Tavasszal a részben már szétmállasztott rögök egyengetését utoljára hagyhatjuk, és kiültetésig tartsuk gyommentesen.
A magokat március vége felé fólia alá vessük. Az apró magokat a felszínre szórjuk ki és terítsük le 1 cm vastagon tőzeggel vagy homokkal. 10-15 cm-es távolságú sorokba vagy szórtan vessük. Lassú kelése idején elgyomosodhat az ágyas. A gyomokat kezdettől fogva távolítsuk el. A palántanevelés során a hőmérsékletet tartsuk 20 °C körül. A palánták növekedésével párhuzamosan növeljük a napi szellőztetések számát és időtartamát. Az öntözéssel igazodjunk a külső hőmérséklethez és a napsütéshez.
A 8-10 cm-es palántákat egyesével vagy kettesével, a májusi fagyok után ültessük ki szabad földre. Kiültetés előtt nagyon fontos az edzés, állandó szellőztetéssel, vízelvonással szoktassuk a kis növényeket a külső környezethez. A felszedés előtt alaposan öntözzük be az ágyast, hogy minél kisebb gyökérsérüléssel tudjuk kiemelni a palántákat. 40-50 cm-es sortávolságra, 20-25 cm-es tőtávolságra ültessük. A kiültetés után azonnal alapos öntözéssel iszapoljuk a gyökerek közé a földet.
A tenyészidőszak alatt felváltva öntözzük és kapáljuk. Az öntözések előtt fejtrágyázzuk, az elsőt kiültetéskor, majd bimbózás kezdetén és az első vágás után. Minden öntözés alkalmával adhatunk tápanyagot is. Jobb hatásfokot érhetünk el, ha nem az előre kiszórt műtrágyát keverjük össze a talajjal, hanem vízben oldva tápoldatként öntözünk vele.
Az utóbbi években a palántanevelés helyett a közvetlen, szabadföldi helyrevetés terjedt el. Április végére már felmelegszik annyira a talaj felső rétege, hogy elvethetők a magok. Igen apró, 1, 5-1, 7 g ezermagtömegű magjának vetésmélysége ne haladja meg az 1 cm-t. Vetés után hengerezéssel tömörítsük a talajt. Vetőmagszükséglete 10 m2-ként 3-4 g, de vegyük figyelembe, hogy a magok csak 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket.
Kelés után természetesen el kell végezni a tőszámbeállítást, folyóméterenként 6-8 db növényt hagyjunk meg. A további ápolási munkák megegyeznek a palántázottakéval, azzal a különbséggel, hogy a helyrevetettek sokkal jobban tűrik a szárazságot.
Cserépben, erkélyládában is termeszthető. Kellemes illatával és folyamatos virágzásával szép színfoltja a városi lakásnak, és folyamatosan ad friss fűszert a konyhára.
Kórokozója, kártevője nincs, növényvédelmet nem igényel.
Egy évben kétszer szedhetjük. (Szabadföldi helyrevetésével a melegigényességén túl azért sem érdemes kísérleteznünk, mert akkor csak egyszer vágható. ) Júliusban, az első virágok megjelenésekor 10 cm-es tarló visszahagyásával sarlóval vágjuk le. Második vágásra még a korai fagyok megjelenése előtt, szeptemberben kerül sor. A levágott hajtásokat nyomódásmentesen szállítsuk be a szárítóba (faházba, fészerbe). Száraz, szellős, árnyékos helyen, vékonyán kiterítve csörgőre szárítsuk meg, majd a vastagabb szárakról a fiatal hajtásokkal együtt morzsoljuk le a leveleket.


Jelenlegi ára: 175 Ft

Az aukció vége: 2011-06-16 14:28
. Fahéjbazsalikom mag, magok AKCIÓ - Jelenlegi ára: 175 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése